
Økokrim: Forventer korona-kriminalitet
Økokrim venter økt svindel med dagpenger, ulovlig utnyttelse av statens milliardpakker til næringslivet og økt konkurskriminalitet i kjølvannet koronapandemien.
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Dette fremkommer i Økokrims trusselvurdering som fremlegges i dag torsdag, skriver E24. Får dagpenger, jobber svart Konstituert sjef i Økokrim, Hedvig Moe, opplyser at de har informasjon om bedrifter som begår trygdebedrageri under koronapandemien
Tirsdag meldte NTB at Aftenposten har vært i kontakt med flere permitterte arbeidstakere som fremdeles utfører arbeidsoppgaver for å holde bedriften gående under koronakrisen, samtidig som de mottar betaling fra staten.
Direktør i Nav kontroll Ole Johan Heir sier både arbeidstakere og publikum sender tips om denne typen utnyttelse av permitteringsordningene, der permitterte mer eller mindre presses til en slags dugnad for å redde framtidig jobb.
– Vi følger med på dette nå, sier Heir, som sier brudd på regelverket for permitterte kan medføre straffansvar og tilbakebetaling av penger, også om de skjuler ulønnet arbeid.
Kontorsjef Liv-Tove Espedal i Nav minner om at det er et skille mellom hel og delvis permittering, og ved sistnevnte kan det selvsagt arbeides noe.
– Er den ansatte delvis permittert, arbeider vedkommende enten kortere dager eller færre dager. Arbeidsgiveren skal utbetale lønn for den tiden den ansatte arbeider, påpeker Espedal i en epost.
Parat: NAV skal varsles om arbeid
– Permitterte som blir tatt inn i arbeid, må varsle NAV om at de har vært i arbeid. Dette gjøres på meldekortet som alltid må fylles ut for å få dagpenger. For arbeid får en lønn, sier advokat i Parat Sigurd Øyvind Kambestad