Økonomisk krise: Mandag ble det kjent at Avinor står i en økonomisk krise. Konserndirektør Abraham Foss holdt tirsdag innlegg på Parats luftfartskonferanse. Foto: Ulrik Øen Johnsen.

Økonomisk krise i Avinor

Mandag ble det kjent at den økonomiske situasjonen i Avinor er kritisk. Ifølge statssekretær Bent-Joacim Bentzen (Sp) er det behov for store økninger i Avinors inntekter for at selskapet skal kunne overleve. – Alternativet er at det ikke er flyplasser å lande på, sier Bentzen til NRK.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag møtte flere sentrale aktører i norsk luftfart til Parats luftfartkonferanse. Konferansen er nummer 18 i rekken, og tema for dagen var menneskene i luftfarten.

Det statseide selskapet Avinor eier og driver 43 flyplasser i Norge. Flyplassene blir finansiert av de som flyr og benytter tilbudene på flyplassene, og ikke over statsbudsjettet. Avinors toppsjef, Abraham Foss, var til stede på konferansen for å snakke om Avinors samfunnsoppdrag, trafikkmønster og anbudskrav. Der kom han naturlig nok inn på utfordringene Avinor nå står overfor.

Økonomisk krise

Avinor står i en økonomisk krise, hvor inntektene har gått ned, mens kostnadene stadig øker. Målet til Avinor er ikke å gå med maksimalt overskudd, men Foss sier det viktigste er at Avinor har god nok økonomi til å kunne fortsette driften.

– Avinor har behov for en tilstrekkelig økonomi for å kunne drive som en selvstendig aktør. Målet er ikke maksimering av inntekt. Vår modell for finansiering er utsatt, fordi den forutsetter passasjerer på inntektssiden, og veldig mange kostnader begynner å løpe det sekundet flyplassen er åpen, sier Foss.

Merker fortsatt pandemien

Det er ikke bare Avinor som sliter økonomisk. Luftfarten som helhet ble hardt rammet da pandemien la sterke restriksjoner på reiser. Fortsatt er passasjertallene et godt stykke unna normalen før pandemien, og flere sektorer møter utfordringer med rekruttering og nye reisemønster.

– Dette er en bransje som står i spagaten økonomisk etter pandemien. Det er mangel på personell, og det er mindre forretningsreiser. Ser vi fremover er det mye som skjer på passasjersiden. Miksen av passasjerer endrer seg også. Vi ser blant annet en større andel utlendinger reise til Norge, sier Foss.

Verdifullt samarbeid med tillitsvalgte

Avinor-sjefen sier det er samarbeidet i luftfarten som er nøkkelen om man skal lykkes.

– Alt dreier seg om en trekløver; kompetanse, prosesser, og teknologi. Dette henger sammen. Avinor er opptatt av å finne smartere måter å løse samfunnsoppdraget på, sier Foss.

Han understreker viktigheten av sterke samarbeid mellom arbeidsgiver og tillitsvalgte i bransjen.

– Vi skal bygge en arbeidsplass som beholder flinke folk, som bygger tilliten mellom ansatte, og som får organisasjonen til å fungere. Dynamikken med å samarbeide med tillitsvalgte er sentral for å få til dette, mener Foss.

Helse og sikkerhet

Filippa Folke er psykolog og forsker ved Karolinska Institutet i Stockholm. Hun har selv bakgrunn fra luftfarten som kabinpersonale. I dag forsker hun på organisasjonspsykologi i luftfarten.

I sitt innlegg viste Folke blant annet til at hvordan man opplever arbeidsmiljøet har en direkte påvirkning på mental og fysisk helse, i tillegg til holdninger, adferd og sikkerhet på jobb. Under pandemien gjennomførte Folke sammen med andre forskere en stor undersøkelse om arbeidsmiljø blant kabinansatte og piloter i Europa.

– Vi ville se hvordan pandemien hadde påvirket arbeidsforhold, helse og sikkerhet for ansatte i luftfarten. 55-65 prosent har opplevd kutt i lønn, 8 av 10 beskriver sine arbeidsvilkår som dårligere, og ser at hver tredje person vi har spurt svarer at sikkerheten har blitt dårligere på jobb etter pandemien, sier Folke.

Innholdsrikt om luftfart

Parat har mer enn 6000 medlemmer i norsk luftfart, og over 70 tillitsvalgte fra Parats medlemsgrupper i luftfarten var til stede på Gardermoen tirsdag.

På talerstolen på Luftfartskonferansen sto også Erik Hammer fra Luftfartstilsynet, lufthavnprest ved OSL Torbjørn Olsen, Secilie Høybakken Kui fra Arbeidstilsynet, og gestaltterapeut Anders M. Tangen.

Store tap: Konserndirektør i Avinor forteller at selskapet tapte 16 milliarder kroner under pandemien. Foto: Vetle Daler

Powered by Labrador CMS