Den internasjonale kvinnedagen 8. mars

Parat-lederen om kvinnedagen:
- Kvinners bidrag avgjørende for å sikre velferdsordninger
8. mars markeres den internasjonale kvinnedagen. Kvinnenes inntog på det norske arbeidsmarkedet har vært avgjørende for å sikre den velferden vi har i dag, mener Parat-leder Unn Kristin Olsen.
– Kvinners inntog i arbeidslivet har ikke bare bidratt til økonomisk vekst, men også til en mer inkluderende og bærekraftig samfunnsutvikling.
Parat-leder Unn Kristin Olsen
8. mars er den internasjonale kvinnedagen. Ideen om en internasjonal kvinnedag oppsto på begynnelsen av forrige århundre i sammenheng med kvinners kamp for stemmerett og mannlige fagforeningers kamp for rettigheter.
I 1977 ble den internasjonale kvinnedagen etablert av FN for å sette søkelys på kvinners rettigheter. I dag markeres dagen over store deler av verden.
Essensielt for velferdssamfunnet
Parat-leder Unn Kristin Olsen er tydelig på hva kvinners deltagelse i norsk arbeidsliv har hatt å si for fremveksten av dagens velferdssamfunn.
– Kvinners inntog i arbeidslivet har ikke bare bidratt til økonomisk vekst, men også til en mer inkluderende og bærekraftig samfunnsutvikling. Gjennom økt sysselsetting har kvinner vært med på å forme arbeidslivet, og deres bidrag har vært essensielt for å sikre velferdsordninger som utdanning, helsevesen og sosial sikkerhet, sier Olsen.
– Kvinnehelse og yrkesdeltagelse henger sammen
Parat markerer kvinnedagen blant annet med foredrag om kvinner i norsk fagbevegelse 8. mars og en egen webinarrekke, mens YS inviterer til frokostmøte dagen før kvinnedagen. På agendaen står kvinnehelse. Det offentlige Kvinnearbeidshelseutvalget overleverer sin utredning 1. april. På YS'-markeringen 7. mars kan du høre om forventningene til utvalget og vurderingene til utvalgets leder.
– Det er avgjørende at kvinnehelse blir prioritert i helsepolitikken, og at vi anerkjenner de spesifikke helseutfordringene kvinner står overfor. En helhetlig tilnærming til kvinnehelse vil ikke bare forbedre livene til kvinner, men også bidra til at de blir værende i arbeidslivet – som igjen styrker samfunnet som helhet, sier Olsen.
Fortsatt mange kamper å kjempe
Parat-lederen sier vi i Norge har kommet langt på likestillingsfronten, men erkjenner at det fortsatt er kamper å kjempe – ikke minst globalt.
To tredjedeler av verdens analfabeter er kvinner. Om lag 130 millioner jenter mellom 6 og 27 år går ikke på skolen. Kvinnene er de fattigste, de blir oftest utsatt for kjønnsbasert vold og kjønnslemlesting, tvangsekteskap og menneskehandel. Komplikasjoner under graviditet og fødsel er den vanligste dødsårsaken blant jenter mellom 15 og 19 år.
– Her i Norge ser vi fortsatt utfordringer knyttet til likelønn, kjønnsbasert vold og underrepresentasjon av kvinner i lederposisjoner. Internasjonalt er det fortsatt mange kvinner som blir diskriminert, utsatt for menneskerettighetsbrudd og har begrenset eller ingen tilgang til utdanning og helsevesen. Det er viktig at vi fortsetter å kjempe for likestilling og rettferdighet, både hjemme og globalt, for å sikre at alle kvinner får de samme mulighetene som menn, sier Olsen.
Refleksjon og videre forpliktelse
Parat-lederen oppfordrer alle til å bruke kvinnedagen til å reflektere over verdens kvinners situasjon.
– I dag feirer vi kvinnedagen og anerkjenner den avgjørende rollen kvinner har spilt i utviklingen av vårt moderne velferdssamfunn. La oss bruke denne dagen til å reflektere over hva som er oppnådd, og forplikte oss til å fortsette kampen for kvinners rettigheter og helse – for en bedre fremtid for oss alle, sier Olsen.