Er du uheldig og blir skadet av en ponny på Island i sommer, vil ikke Europeiske forsikring hjelpe deg. Det vil Gjensidige Foto: Istock

Reiseforsikring til besvær

Skal du reise utenlands i sommer. Sjekk om reiseforsikringen din gjelder. Mens Europeiske og IF er klare på at forsikringen ikke gjelder, har Gjensidige en annen holdning.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Europeiske Reiseforsikring kan smykke seg med Norsk Familieøkonomis betegnelse best i test av reiseforsikring i 2019. I år holder den ikke mål.

Både Europeiske og IF gjør det klinkende klart at reiseforsikringen ikke gjelder i de landene UD fraråder å reise til, selv om landene har opphevet forbudet mot innreise. I praksis betyr det at reiseforsikringen frem til 20. august kun dekker reiser innenlands.

Gjensidiges reiseforsikring gjelder

Onsdag morgen postet Gjensidige i Norge dette på sin Facebookside:

"Våre reiseforsikringer dekker deg på vanlig måte om du er på reise i utlandet, med unntak av hendelser relatert til Covid-19. Vi vil ikke råde folk til å reise nå. Situasjonen er mange steder kaotisk både med tanke på kommunikasjon og helsestell. Men, ja, må du ut å reise kan du få dekket alt annet som normalt om det ikke er relatert til Covid-19"

Med andre ord dekker Gjensidiges reiseforsikring ulykke, tyveri som eventuelt kunne skje i utlandet også denne sommeren.

Forsikringselskapene skor seg på Covid-19

Redaksjonen i Magasinet på Reisefot skriver i en kommentar at koronapandemien har påført forsikringsselskapene store ekstra utgifter, men også store besparelser. I følge magasinet betaler en stor andel av den norske befolkning for en nesten verdiløs reiseforsikring, samtidig som selskapene skor seg på at det er innført et tilnærmet reiseforbud.

Forsikringene gjelder ikke om Utenriksdepartementet gjennom sine reiseråd fraråder reiser til et land eller område. De fleste helårlige reiseforsikringer dekker også reiser i Norge. Verdien av dekningen i Norge er i følge Magasinet på reisefot svært liten.

Les det med liten skrift

I følge Magasiner på reisefot er mange forsikringstakere ikke klar over begrensningene som reiseforsikringene har med henvisning til UD sine reiseråd. For eksempel var reiseforsikringene før korona-nedstengningen ikke gjeldene i deler av Sør-Thailand på grunn av fare for terror. Samtidig går en av de mest populære reiserutene for backpackere som reiser fra Singapore, gjennom Malaysia og Thailand og videre til Laos, Vietnam og Kambodsja, gjennom området.

I følge På reisefot ville det ville vært naturlig at forsikringsselskapene frasa seg økonomisk ansvar ved krav som var relatert til terrorhandlinger i Sør-Thailand. Men selskapene fraskriver seg også ethvert ansvar relatert til ulykker, tyveri, innhenting av reiserute, avbrytelse av ferie som følge av dødsfall i nær familie, rettshjelp og alle andre deler av forsikringene.

Dekker ikke noe i Danmark og Island

Det samme er tilfelle om noen reiser til Danmark eller Island. Begge steder er land med lavt smittepress. Island har 1804 registrerte smittede og 10 dødsfall per 22. mai. Også der er det mørketall med hensyn til antall smittede. Men det er god kontroll med smittespredning og viruset har en svært lav dødelighet. Den er 5,5 promille av de smittede, og antakelig atskillig lavere om mørketallene på smittede som ikke er registrert tas med i beregningen. Om landet åpner opp fra turisme fra Norge, er det ikke gitt at det norske reiserådet endres.

Da må du reise til Island på eget ansvar. Skulle du måtte få behandling etter å bli sparket av en islandsponni eller bli frastjålet et kamera, så nekter forsikringsselskapet å dekke dette, selv om det har null relevans til pandemien. Du kan heller ikke si opp forsikringen din før forfall og få tilgodehavende tilbake.

I fjor betalte nordmenn, ifølge Finans Norge, inn 3,6 milliarder kroner i premie til reiseforsikringer. I år har selskapene siden grensene ble stengt tjent 500 til 700 millioner kroner på premier fra forsikringer som har liten reell verdi for forsikringstakerne, skriver Magasinet på reisefot.

Men Parats samarbeidsparter, Gjensidige forsikring, har en annen holdning. Reiser du til Island og blir sparket av en islandsponny og trenger behandling, vil reseforsikringen dekke dette.

Powered by Labrador CMS