Parats bok om kunsting intelligens ble lansert tirsdag

På plass i panelet: Jogeir Magnar Agjeld, Xeni Dimakos, Alexander Haneng og Randi Aalgaard.

Stor begeistring for KI-boka 

Parats bok om KI har som mål å avmystifisere kunstig intelligens. Både bidragsytere, Parat-medlemmer og presse møtte fram på lanseringen - der spørsmål knyttet til såkalt deep fake, Norges rolle i utviklingen av KI - og nye demokratiske problemstillinger - ble drøftet. 

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 2 min

Det rakk akkurat med sitteplasser da Parat lanserte boken  "KI i møte med menneske", tirsdag. Boken har undertittelen "Parat avmystifiserer kunstig intellingens",  og den byr på artikler fra kjente profiler fra norsk samfunnsliv. En av dem, direktør for innovasjon og bærekraft i NHO service og Handel, Alexander Haneng, bidro i diskusjonen og sa blant annet:

- Hvilke jobber forsvinner, Hvilke jobber kommer til - og hvilke kommer til å endre seg. Det kan du lese om i boken.

Alexander Haneng er både bok-bidragsyter og debattant når Parat slipper KI-bok.
Morten Irgens, prodekan ved Copenhagen Business School, stilte på boklanseringen.

På plass var også bok-bidragsyter Morten Irgens, prodekan ved Copenhagen Business School, som innledet sitt innlegg med å si: 

- Når man kjøper bøker, er det som å kjøpe et lodd i et lotteri. Men dere, denne er verdt å lese. Den sier mye om hvordan du kan få et bedre liv med KI, den gir også et skråblikk på tematikken - samt forteller om et styrket arbeidsliv. 

Irgens understreker viktigheten av at Norge og Europa kobler seg på den raske utviklingen vi nå er vitne til på KI-fronten. 

- Vi må ta grep, på samme måte som vi gjorde da vi etablerte Cern og ESA.

En stor revolusjon

Representanter fra Norsk landbruksrådgivning, SSB, Norad, Gjensidige, Norske Kvinners Sanitetsforening og Tolletaten var også på plass i podiet. Irene Halvorsen, med 30 års fartstid som både journalist og sjefsredaktør, forteller at KI er den fjerde store revolusjonen hun er vitne til i sin tid i norske medier. 

Irene Halvorsen har 30 års fartstid fra norske medier og ga sitt perspektiv på KI.

Fra Parat stilte blant andre Anders Lindstrøm, leder for juridisk avdeling, og til å lede arrangementet stilte generalsekretær Trond Reidar Hole. Også Parat-leder Unn Kristin Olsen tok ordet, og sa blant annet:

- Vi mennesker har levd med en frykt for teknologisk arbeidsledighet i 200 år. Det har enda ikke skjedd. Ny teknologi tar over noen jobber, og så skaper den samtidig nye jobber. 

Hun sa videre at vi så langt ikke vet hvilke nye yrker som faktisk vil dukke opp, og trakk paralleller til at 60 prosent av alle yrker vi har i dag, ikke fantes tilbake i 1940. 

- 85 prosent av alle jobber fra 1940 og fram til i dag, er skapt innenfor de samme, nye yrkene. Analysebyrået Gitnux antar at 85 prosent av jobbene i 2030 enda ikke er blitt oppfunnet. 65 prosent av dagens studenter vil på sin side jobbe i roller som så langt ikke eksisterer. Jeg tror det er viktig å ønske seg en framtidig arbeidshverdag som balanserer teknologiske framskritt med trivsel og medbestemmelse. 

En bok for deg og meg

Nestleder i Parat, Anneli Nyberg, ser en allmenn verdi av boken. Hun mener den med alle sine bidrag gir et viktig dypdykk i hva KI betyr for deg og meg. 

- Det jeg synes er bra, er at vi får så mange innblikk i hva KI betyr for helt ulike bransjer. Det gjør at de fleste vil kunne relatere. Diskusjoner om kunstig intelligens kan fort bli veldig teknisk, men her kan alle finne noe som er relevant for akkurat dem - og deres arbeids- og privatliv. 

I boken finner vi videre bidragsytere som filosof og forsker ved Institutt for fredsforskning, Henrik Syse, direktør i Norad, Bård Vegar Solhjell, Stortingsrepresentant (H), Linda Hofstad Helleland - og digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung. 

Stemmer fra norsk samfunnsliv, Parat-medlemmer og representanter fra norsk media hadde møtt opp på boklanseringen tirsdag. Foto: Veronica Karlsen
Powered by Labrador CMS