Hovedtillitsvalgt i Avarn, Kjell Åge Ludvigsen, mener at svekkede krav til vekterutdanning blant annet kan gå utover sikkerheten på norske flyplasser.

Vekterne må ivareta sikkerheten på flyplassene: Parat advarer mot svekkelse av arbeidsvilkår og sikkerhet

Parat har over lengre tid kjempet mot foreslåtte endringer i vaktvirksomhetsloven, som de mener kan svekke både sikkerheten på flyplassene og arbeidsvilkårene for vekterne. Fagforeningen har sendt to høringssvar til Justis- og beredskapsdepartementet – først i februar 2023 og deretter i mars 2025 – for å sikre at vekternes rolle og kompetansekrav opprettholdes.

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 3 min

Hovedtillitsvalgt i Avarn, Kjell Åge Ludvigsen, er kritisk til regjeringens forslag om å redusere kravene til vekterutdanning for mange sikkerhetskontrollører og mener det kan få alvorlige konsekvenser.

Faktaboks:

Parats høringssvar februar 2023

  • Formålet med høringssvaret var å uttrykke Parats motstand mot forslaget om å redusere kravene til vekterutdanning for sikkerhetskontrollører på flyplasser.

  • Parat argumenterte for at vektere spiller en kritisk rolle i flyplassikkerheten og at en svekkelse av kompetansekravene kunne få alvorlige konsekvenser for både ansatte og reisende.

  • De advarte også om at en endring i loven kunne føre til forverrede arbeidsvilkår dersom vekterstillinger ble erstattet med lavere betalte servicestillinger.

Parats høringssvar – mars 2025

  • Dette var et oppfølgende høringssvar der Parat nok en gang understreket sin motstand mot forslaget.

  • De pekte på at sikkerhetstrusselen globalt hadde økt, og at det ikke var riktig tidspunkt å senke sikkerhetsnivået på norske flyplasser.

  • Innholdet var i stor grad det samme som i 2023, men med en sterkere betoning av de økte sikkerhetspolitiske utfordringene og faren for at arbeidsvilkårene kunne forverres ytterligere.

– Flyplassikkerhet er et kritisk samfunnsansvar, og enhver svekkelse av kompetansekravene kan få alvorlige konsekvenser. Jeg mener det ikke er riktig tidspunkt å senke sikkerhetsnivået på norske lufthavner, spesielt med den økende sikkerhetstrusselen globalt. Å erstatte utdannede vektere med ansatte med mindre kompetanse vil svekke kvaliteten på sikkerhetsarbeidet og kan potensielt gjøre flyplassene mer sårbare, sier Ludvigsen.

Han påpeker at dette er et stort samtaleemne blant de ansatte på flyplassene, og at mange er svært bekymret for hva som vil skje dersom lovforslaget blir vedtatt.

Parats forhandlingssjef Turid Svendsen mener at endringen i vaktvirksomhetsloven kan svekke både sikkerheten og de ansattes rettigheter.

Parat deler denne bekymringen og understreker at vekterne er de første som håndterer sikkerhetssituasjoner på flyplasser, ofte før politiet blir involvert.
– Selv på de store lufthavnene hvor politiet er til stede, blir ofte vekterne tilkalt først, og politiet tar eventuelt over på et senere tidspunkt. På de fleste flyplasser i Norge er ikke politiet til stede i det hele tatt, og vekterne må da håndtere situasjonene alene, sier Turid Svendsen, leder for forhandlings- og arbeidslivsavdelingen i Parat.

Svekkede lønns- og arbeidsvilkår

I tillegg til bekymringer om sikkerhet, advarer Parat mot at en lovendring kan føre til dårligere lønns- og arbeidsvilkår for de ansatte. Dersom endringen vedtas, kan Avinor velge å overta vekterne gjennom en virksomhetsoverdragelse. Likevel anser Parat det som mer sannsynlig at Avinor fortsatt vil sette tjenestene ut på anbud, noe som kan ha store konsekvenser for arbeidstakerne.
– Dersom disse tjenestene blir satt ut på anbud, vil arbeidstakerne ikke lenger være omfattet av Vekteroverenskomsten, men i stedet falle inn under Service og Vedlikeholdsoverenskomsten (SoV) i NHO-området. Dette er en minstelønnsavtale hvor deler av lønnen forhandles lokalt uten tilfredsstillende tvisteløsningsmekanismer, sier Svendsen.

Hun understreker at dette betyr at ansatte ikke har samme garanti for lønnsvekst som de ville hatt under Vekteroverenskomsten. I tillegg har SoV betydelig lavere satser for natt- og helgearbeid, noe som er spesielt bekymringsfullt, siden de som omfattes av lovendringen vil jobbe en del natt og hver eneste helg.

Avinors motiv: Kostnadskutt på bekostning av sikkerhet?

Parat stiller også spørsmål ved motivene bak forslaget. De mener Avinor først og fremst ønsker endringen for å spare penger, men advarer mot at dette kan få alvorlige konsekvenser.
– Sikkerhet bør aldri vike for økonomiske hensyn, særlig ikke i dagens samfunn, sier Svendsen.

Ludvigsen understreker at det er viktig å sørge for at politikerne forstår konsekvensene av dette forslaget, ikke bare for de ansatte, men også for de reisendes trygghet.
– Det må være et krav at de som har ansvar for sikkerhetskontroll, har den nødvendige kompetansen og opplæringen for å håndtere trusler som kan oppstå effektivt. I nesten alle oppgaver som sikkerhetskontrollører utfører, er det kontakt med andre personer. I det foreslåtte lovendringsforslaget inkluderes flere av disse oppgavene blant dem som ønskes unntatt fra kravet om vekterutdanning, sier han.

Parat har allerede sendt inn sitt høringssvar til Justis- og beredskapsdepartementet, hvor de tydelig uttrykker sin motstand mot endringen. De vil fortsette å følge saken tett for å sikre vekternes interesser.

Avinor avviser kritikken

Avinor bestrider påstanden om at endringen i vaktvirksomhetsloven vil svekke sikkerheten ved norske flyplasser.
– Avinor kjenner til at det er kommet opp innspill fra forskjellige interesseorganisasjoner som hevder at sikkerheten ved våre lufthavner vil svekkes om lov om vaktvirksomhet endres. Vi bestrider dette, og viser til at Luftfartstilsynet og andre aktører innen luftfarten har støttet Avinor i våre vurderinger, sier Njål Ladstein, sjef for samfunnssikkerhet i Avinor.

Videre understreker Avinor at det felleseuropeiske securityregelverket sikrer at luftfarten ikke blir unødig eksponert for sikkerhetstrusler. De mener også at endringen ikke vil ha negativ innvirkning på de ansattes arbeidsvilkår.
– Avinor har løpende oppfølging av våre leverandører av sikkerhetskontrolltjenester, og vi er sikre på at leverandøren vil opprettholde gode arbeidsvilkår for sine ansatte også i fremtiden, sier Ladstein.

Avinor ønsker utover dette ikke å kommentere saken ytterligere.

Powered by Labrador CMS