Leder av Forsvarskommisjonen, Knut Storberget, sier Norge og Europa må ta større ansvar for sikkerheten sin fremover. Det krever økte investeringer.

Vil ha 30 milliarder i økt forsvarsbudsjett

I mai leverte Knut Storberget Forsvarskommisjonens rapport til forsvarsminister Bjørn Arild Gram. Prislappen på anbefalingene i rapporten skriver seg til 30 milliarder kroner umiddelbart, og hele 400 milliarder over ti år i økte bevilgninger. Leder i Parat forsvar, Johan Hovde, sier rapporten viser et dramatisk behov for økte bevilgninger til Forsvaret.

Publisert Sist oppdatert

Hovde i Parat forsvar mener rapporten tegner et dystert bilde av tilstanden på flere områder de har etterlyst forbedringer på lenge.

– Jeg tror dette er en øyeåpner for befolkningen. Så legges det også frem konkrete forslag på hvor Forsvaret bør styrkes. Blant annet personellområdet, utdanning og eiendom, bygg og anlegg trekkes frem. Nå er det opp til politikerne, men det er et dystert bilde som må gjøres noe med nå, sier Hovde.

Han trekker samtidig frem behovet for mer forutsigbarhet for ansatte i Forsvaret, hvor bemanningen over tid har sett slitasje som følge av lange omstillingsprosesser.

– Vi er under konstant omstilling, og vi vet ikke hva morgendagen bringer. Et forutsigbart arbeidsliv er det minste vi kan kreve for sektoren vi jobber i, sier Hovde.

Kommer med langtidsplan

Leder av kommisjonen, Knut Storberget, sier Norge og Europa må ta større ansvar for sikkerheten sin fremover. Det krever økte investeringer.

– Vi står i en ny sikkerhetspolitisk situasjon. Europa må ta langt større ansvar for egen sikkerhet. Norges forsvarsevne er ikke tilpasset dette utfordringsbildet. Større langsiktighet, forutsigbarhet og samlende politiske løsninger må til for å investere i det som er aller viktigst: vår fred og frihet, sier Storberget.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram sier en del av opptrappingen inngår i en ny langtidsplan for forsvarssektoren. Frem mot sommeren skal regjeringen motta flere råd fra både forsvarssjefen, Totalberedskapkommisjonen og Nasjonal sikkerhetsmyndighet. Det er de samlede rådene som skal utgjøre grunnlaget for langtidsplanen i Forsvaret.

– Vi jobber nå med ny langtidsplan for forsvarssektoren som skal legges frem neste år. Den vil konkretisere opptrappingsplanen for hvordan vi skal styrke Forsvaret. Samtidig ser vi allerede nå at Forsvaret må bli større, og at vi må bruke mer ressurser på tilstedeværelse i hele vårt nasjonale ansvarsområde, spesielt i våre havområder, sier Gram.

Klar beskjed

Leder i YS, Hans-Erik Skjæggerud, mener rapporten kommer med en klar beskjed til regjeringen om å øke finansiering, styrke bemanning og sikre kompetansen i norsk forsvar.

– Dette er en helt klar marsjordre til regjeringen. Det handler om for lite penger, for lite folk og en utdanning som ikke lenger leverer det Forsvaret har behov for. Nå må det skje ting, slik at forsvarsevnen til Norge igjen kan bli god nok, sier Skjæggerud.

Glad for at kommisjonen har lyttet

Leder i YS stat, Jens B. Jahren, sier det er positivt at kommisjonen erkjenner flere av områdene tillitsvalgte har pekt på som kritiske, og trekker blant annet frem behovet for å styrke personell.

– Vi er veldig glade for at Forsvarskommisjonen nå har lyttet til våre tillitsvalgte og de innspillene de har gitt, særlig innenfor personellområdet i Forsvaret. Det kommer helt klart frem at situasjonen er ganske kritisk, og at det trengs raske tiltak, sier Jahren.

Han håper nå på rask politisk handling og involvering, for å kunne bedre den sterkt pressede situasjonen i Norges forsvar.

– Vi har nå en klar forventning om at forsvarsministeren og Forsvarsdepartementet tar raskt kontakt med partene i Forsvaret, og iverksetter arbeid for å styrke det. Et av de tiltakene som kan gjøres raskt, er å snu en del av de omstillingene som nå pågår innenfor personellområdet, sier Jahren.

Vil nå NATO-mål i 2026

Verdens mektigste forsvarsallianse, NATO, har siden 2014 hatt som mål at medlemslandene skal bruke to prosent av brutto nasjonalprodukt på forsvar. Norge er et av få land som så langt ikke har hatt noen plan for hvordan man skal nå målet. Nå kan det se ut til at regjeringen satser på økte bevilgninger for å oppnå nettopp det.

Statsminister Jonas Gahr Støre, finansminister Trygve Slagsvold Vedum og forsvarsminister Bjørn Arild Gram kalte inn til pressekonferanse dagen før Forsvarskommisjonen presenterte sin rapport. Der sa Støre at det skal lages en konkret plan for å nå to-prosentmålet innen 2026.

– Russlands angrepskrig på Ukraina har rokket ved Europas sikkerhet. Vi må fortsette å styrke det norske forsvaret og forsvarsalliansen vi er med i. Derfor varsler vi nå at Norge vil bruke minst to prosent av Norges bruttonasjonalprodukt på forsvar innen 2026, og vi vil lage en konkret plan for hvordan vi skal gjøre det, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Det er over 30 år siden forrige gang det var nedsatt en forsvarskommisjon i Norge. Rapporten vil få en sentral rolle i hvordan langtidsplanen for norsk forsvarssektor vil se ut, skriver regjeringen på sine sider.

Dette er opptrappingen forsvarskommisjonen anbefaler:

  • Øke forsvarsbudsjettet umiddelbart med 30 milliarder kroner på gjeldende statsbudsjett.
  • Deretter bør forsvarsbudsjettet få ytterligere 40 milliarder kroner per år i ekstrabevilgninger i ti år.
  • I tillegg må Forsvaret styrkes med en permanent budsjettøkning på 10 milliarder kroner når perioden med ekstrabevilgninger er over, for å sikre balanse mellom investeringer og drift.

Powered by Labrador CMS