YS gir 300 000 kroner til Ukraina

Parats hovedorganisasjon YS bevilger 300.000 til ITUCs internasjonale solidaritetsfond for Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag 1. mars avholdt YS sin inntektspolitiske konferanse i Oslo. YS-leder, Erik Kollerud, startet konferansen med å invitere alle i salen ut på en markering til støtte for Ukraina. Nå kan YS også fortelle at de i løpet av konferansen vedtok å bevilge 300.000 kroner til ITUC sitt internasjonale solidaritetsfond for å bidra til krisen i Ukraina.

23. februar angrep Russland Ukraina gjennom den største militære aksjonen Europa har vært vitne til siden andre verdenskrig. Krigen i Ukraina har eskalert raskt. På grunn av president Vladimir Putins krigføring er nå hundretusener av mennesker tvunget ut på flukt.

Situasjonen preger hele verden, og stadig flere fordømmer Putins handlinger. Nå har også Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund gått hardt ut mot krigen som føres mot Ukraina. Under YS sin inntektspolitiske konferanse i Oslo 1. mars, inviterte YS-leder, Erik Kollerud, alle deltakerne i salen med utenfor lokalet for å markere motstand mot Putins krig.

– Vi synes rett og slett at vi nå er i en så spesiell situasjon at vi ikke kan gå rett inn i en inntektspolitisk konferanse og snakke om norsk økonomi og hvordan det står til her, uten først å markere hvor vi står. Vi vil anerkjenne utfordringen hele verden står overfor, sa Kollerud fra talerstolen, før hele salen reiste seg og plukket med seg plakater på vei ut.

«Solidaritet med Ukraina! YS støtter ukrainsk fagbevegelse!»

Utenfor konferanselokalet stilte gjester og talere seg opp side om side med gule og blå plakater. Slagord som «Solidaritet med Ukraina!», «YS støtter ukrainsk fagbevegelse», «Russian troops leave Ukraine!» og «Increase preassure on Putin!» var godt synlig.

Til Parat forteller Kollerud at markeringen er en praktisk måte for YS å vise deres avsky overfor det som nå skjer i Ukraina.

– Vi vil støtte det ukrainske folket og den ukrainske fagbevegelsen. Det er viktig å vise solidaritet i en tid som denne, sier han.

YS har også vedtatt å sende 300.000 kroner inn via ITUC (International Trade Union Confederation) sitt internasjonale solidaritetsfond for Ukraina.

– Dette gjør vi for å støtte ukrainere der nede gjennom fagbevegelsen, sier Kollerud.

Håper summen av politisk fordømmelse vil presse Putin til å gi seg

Kollerud forteller at et av målene med denne markeringen og støtteerklæringen, er at summen av politisk fordømmelse, økonomiske sanksjoner og konkret bistand til ukrainernes kamp sammenlagt skal presse Putin-regimet til å trekke seg tilbake.

YS’ europeiske paraply, ETUC (europeisk faglig samorganisasjon), vil ifølge YS også legge press på EU for å etablere humanitære korridorer til støtte for flyktninger fra Ukraina. ETUC er i tett kontakt med ukrainsk fagbevegelse, og vil bidra med støtte gjennom ITUC sitt internasjonale solidaritetsfond for Ukraina. Det er altså dette fondet YS nå donerer til.

– Vi vil også styrke vår bistand til våre søsterorganisasjoner i Øst-Europa gjennom aktiv deltakelse i BASTUN og ETUC, sier Kollerud.

Powered by Labrador CMS