Forsvarlig forvaltning – ja takk!

Er det i 2022 behov for å sitte fysisk samlet for å kunne utføre oppgaver likt? I forbindelse med økonomiprosjektet i Forsvaret, kan det virke som at alt som har med økonomi skal være lokalisert i Bergen. Har vi sovet i timen eller er det noen som ikke ønsker å benytte det mulighetsrommet som har åpnet seg etter 2 år med pandemi?

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Standardisering, sentralisering og spesialisering er sentrale ord i forhold til modernisering og effektiviserings programmet, også kalt M&E. Å standardisere måten oppgaver gjøres på høres fornuftig ut og det å spesialisere personellet er positivt. Så kan man spørre seg om hva som ligger i sentralisering. Vi har stilt spørsmålet, og slik vi forstår det så mener ikke arbeidsgiver at sentralisering er det samme som samlokalisering. Det har ikke kommet tydelig frem for oss tidligere hva arbeidsgiver har lagt i ordet sentralisering, men vi er selvfølgelig enig i at sentralisering ikke må bety samlokalisering. Vi lever tross alt i 2022, og noe må vi jo ha lært etter 2 år med pandemi.

Forsvarlig forvaltning er viktig, og vi har tro på at Forsvaret ønsker at dif-sjefene skal ha forvaltningspersonell tett innpå seg, så de kan drive forsvarlig forvaltning. Innenfor økonomi, HR, anskaffelser og flere andre områder er det viktig å kjenne sin «kunde» og kunne gi de svar som trengs for å styre. Det er sikkert mulig å endre på hvordan oppgaver løses. Kanskje har vi ikke vært flinke nok til å ta i bruk de systemer vi har. Om dette skyldes særegenheter, dårlig opplæring eller annet er det ikke vits å spekulere i. Det som er viktig er at vi sammen jobber for å ta i bruk systemene fullt ut og at vi jobber for at oppgaver utføres en gang, et sted og på lik måte uavhengig av hvor eller hvem som gjør det.

Noen har fått tilgang på lister på hvem som kan bli berørt av omstilling innen økonomiforvaltning. Disse listene er laget av prosjektet og inneholder personer som kan bli berørt av omstillingen. Vi forventer at dif-ene gjør en grundig jobb og melder tilbake hvilket behov de har, og hva som skal til for at de skal kunne drive forsvarlig forvaltning. Bommer man i denne prosessen, så kan det fort være som å skyte seg selv i foten. Det er ikke ønskelig at riksrevisor skal påpeke feil eller mangler fordi vi ikke har tilstrekkelig med personell, eller at oppgavene ikke er utført godt nok.

Parat forsvar vil følge prosessene knyttet til M&E tett, men vi er avhengig av at vi spilles gode av de tillitsvalgte ute. Vi skal være en konstruktiv medspiller for arbeidsgiver, men også si ifra når vi mener at Forsvaret ikke er tjent med de endringer som foreslås. For oss er det viktig at Forsvaret driver forsvarlig forvaltning innenfor alle områder, og vi vet at det er flere enn oss som følger med på dette.

Powered by Labrador CMS