Selv om hovedregelen er at arbeidsgiver er ansvarlig for ansattes feil, kan du bli stilt ansvarlig, sier Parats advokat Line Liknes Hansen

Arbeidsgiver er erstatnings­ansvarlig for ansattes feil i tjenesten

Alle kan gjøre feil. Høyt arbeidspress og dårlig opplæring kan føre til at du gjør feil på jobb. Dette kan medføre skade på arbeidsgiver selv eller på tredjepersoner, for eksempel bedriftens kunder, tilfeldig forbipasserende eller andre. Som hovedregel er arbeidsgiver ansvarlig, men for grove og forsettlige feil må du være forberedt på personlig ansvar.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Når det gjelder skade på andre eller andres eiendom, er hovedregelen at det er arbeidsgiver som står ansvarlig etter det såkalte arbeidsgiveransvaret i skadeerstatningsloven § 2-1. Det er likevel ikke slik at du i alle situasjoner vil være ansvarsfri som arbeidstaker. Lene Liknes Hansen er advokat i Parat. Forrige uke foreleste hun om temaet på det årlige arbeidsrettskurset for advokater. Hun forteller at arbeidstaker i noen situasjoner kan bli erstatningsansvarlig for skade som skjer i jobben. Det skal likevel en del til.

Arbeidstaker kan bli ansvarlig

Arbeidstaker kan bli holdt ansvarlig for skade som skjer på jobben.

For det første kan arbeidsgiver kreve tilbakebetaling fra arbeidstaker dersom arbeidsgiver har blitt erstatningsansvarlig etter det såkalte arbeidsgiveransvaret. For det andre kan arbeidsgiver kreve erstatning fra arbeidstaker dersom arbeidstaker har påført arbeidsgiver skade direkte. Begge situasjoner reguleres av skadeerstatningsloven § 2-3.

Erstatningsansvar for arbeidstaker forutsetter blant annet at den ansatte har handlet uaktsomt og at det er rimelig å kreve dekning fra den ansatte selv. I vurderingen skal det tas hensyn til utvist adferd, økonomisk evne, arbeidstakerens stilling og forholdene for øvrig.

Ifølge Hansen er grad av skyld helt sentralt i vurderingen, og personlig ansvar for den ansatte er først og fremst aktuelt der den ansatte har utvist grov uaktsomhet eller har voldt skaden med vilje. Men selv om den ansatte kan holdes personlig ansvarlig, er det ikke gitt at arbeidsgiver kan kreve at den ansatte erstatter hele tapet som har oppstått.

-Utfallet blir derfor ofte at den ansatte ikke må betale hele skaden, sier Liknes Hansen.

Paratadvokaten viser til en sak i Oslo tingrett der arbeidstaker som var sjåfør kjørte inn i en parkert bil som medførte skade for arbeidsgiver. Retten kom til at dette klart var uaktsomt. Tapet var egenandel og bonustap på forsikringen. Arbeidstaker ble likevel ikke funnet erstatningsansvarlig etter rimelighetsvurderingen i skadeerstatningslovens § 2-3 nr. 3. Retten la vekt på at arbeidstaker ikke hadde opptrådt grovt uaktsomt. Retten la også vekt på at arbeidstaker ikke hadde spesielt god økonomi, og at i transportbransjen er arbeidsgiver nærmest til å dekke mindre sammenstøt så lenge arbeidstaker ikke hadde opptrådt grovt uaktsomt.

Lene Liknes Hansen mener det er rom for å gjøre feil i arbeidslivet og at det skal en del til for at den enkelte arbeidstaker blir holdt erstatningsansvarlig.

-Men samtidig må den ansatte være forberedt på et personlig ansvar, helt eller delvis, spesielt for grove og forsettlige feil, sier Liknes Hansen, og oppfordrer medlemmer som kommer i en slik situasjon om å ta kontakt med Parats juridiske avdeling.

Powered by Labrador CMS