
Fagbevegelsen må stå samlet og kjempe for demokratiet
Luc Triangle, leder for den globale fagbevegelsen ITUC, er bekymret over demokratiutviklingen i verden, og maner fagbevegelsen til kamp.
- Norge må ta mer lederskap
– Vi er den største demokratiske bevegelsen med over 200 millioner medlemmer over hele verden. Når vi står sammen, kan ingen stoppe oss, sa Triangle da han deltok på Fagbevegelsens demokratikonferanse i Oslo torsdag.
Det er LO, YS og Unio som har tatt initiativet til konferansen. Bakteppet er dystert. I hele verden ser vi at arbeidstakernes rettigheter og den frie foreningsretten angripes.
– Nå må vi analysere hva som skjer og organisere motstanden mot de trendene vi ser i dag. Vi har makten, og vi må handle sammen i solidaritet, sa Triangle.
Opprørt over Trump
Triangle er opprørt over situasjonen i USA, hvor Trump undergraver arbeidstakernes og vanlige folks rettigheter – i tillegg til å angripe demokratiet. Trump er demokratisk valgt, men den økende innflytelsen til Musk bekymrer.
– Det kan velges en ny president, men når presidenten gir teknologimilliardæren så mye makt, truer det demokratiet. Uten å være valgt utøver de enorm makt, de tar over politikken. Det er en svært farlig utvikling sier Triangle.
Også utviklingsminister Åsmund Aukrust var til stede på konferansen. Han innledet med å si at han som er født på midten av 80-tallet, er vant til å lese om kampen for rettigheter i historiebøkene.
– Men nå er vi midt oppe i det, vi må forsvare rettigheter vi har brukt år på å kjempe frem, sa Aukrust.
Vi kan ikke isolere oss
Tidligere nestleder i Parat og nå rådgiver i internasjonale spørsmål, Anneli Nyberg, sier at noe av utfordringen er å få folk til å skjønne at det som skjer ute i verden, har betydning for oss.
– Vi kan ikke late som om vi er isolert fra resten av verden. Det som skjer i USA, Kina og Russland betyr noe, sier Nyberg.