Tariffkonferansen 2024

Unn Kristin Olsen, leder i Parat.
Unn Kristin Olsen, leder i Parat, forventer et krevende oppgjør i statlig sektor.

Krevende statsoppgjør i vente

– Årets oppgjør vil bli et av de mest krevende noensinne, sa Parat-leder Unn Kristin Olsen til tillitsvalgte i statlig sektor under sektorsamlingen på andre dag av Parats tariffkonferanse.

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 1 min

Leder i Parat, Unn Kristin Olsen, er klar på at målet for årets hovedoppgjør er reallønnsvekst for alle medlemmer. I tillegg ønsker man å gå tilbake til én avtale i staten.
– Arbeidsgiver har allerede stilt et klart krav om å komme tilbake til én avtale. Digitaliseringsminister Karianne Tung var, under YS Stat-konferansen, svært klar på at også Regjeringen ønsker seg tilbake til én avtale i staten, sier hun.

Det faktum at man nå må forholde seg til to avtaler, altså YS/LO og Akademikerne/Unio, gjør forhandlingene komplekse og vanskelige.
– Derfor er også Parats mål én avtale. Men, vi ønsker å få med oss over de gode betingelsene fra vår opprinnelige avtale, deriblant A-lønnstabell, tvistebestemmelser og bestemmelsene om minstelønn, sier Olsen.

Krav til fellesbestemmelser

En del av hovedoppgjøret i staten er også gjennomgangen av hovedtariffavtalens fellesbestemmelser. Nestleder i Parat forsvar, Eivind Olsen, er leder av utvalget som arbeider med kravene til fellesbestemmelsene.
– Vi gjennomgår materielle og økonomiske krav, i tillegg til rene tekstlige krav, og vil komme med konkrete forslag på endringer til de ulike punktene. Vi er nå i sluttfasen av dette arbeidet. Det blir spennende å se, med bakgrunn i tariffoppgjøret i år, om vi klarer å få til det vi ønsker, sier han til deltakerne på Parats tariffkonferanse.

Ny profil i staten 

Truls Bjørhei, forhandler og sektoransvarlig for stat i Parat, informerte om Parats ønske om en ny profil i staten.
– Det vi ønsker oss er en enkel go to-liste når noen spør hva Parat mener i statssammenheng, sier han, og ber om innspill fra tillitsvalgte og medlemmer.

Powered by Labrador CMS