BIldene fra Israel og Palestina viser enorme ødeleggelser etter krigens herjinger. Foto: GettyImages

Tillitsvalgt i Parat evakuerte nordmenn fra Tel Aviv

Det som har vært en av de mest fastlåste konfliktene i Midtøsten det siste århundret, har nå utviklet seg til en brutal og blodig krig mellom Israel og Palestina, etter at terrororganisasjonen Hamas gikk til angrep på sivilbefolkningen i Israel. Nestleder i Norwegian Kabinforening i Parat, har vært med på å hente nordmenn hjem fra krigssonen.

Publisert Sist oppdatert

Denne uken har nestleder i Norwegian Kabinforening i Parat, Trude Mathisen, vært med på å evakuere norske borgere fra Tel Aviv, på oppdrag fra Utenriksdepartementet. Mathisen beskriver en flyvning helt utenom det vanlige.

— Tirsdag kveld ble jeg informert om at Norwegian skulle sette opp en evakueringsflyvning for å få norske borgere hjem fra Tel Aviv. Etter et møte med leder for pilotene, og selskapet onsdag morgen, kjente jeg på et ønske om å få være med og bidra om nødvendig. Tre timer senere var jeg på vei til Tel Aviv, sier Mathisen.

Forberedt på sterke inntrykk

Hun forteller videre at de var en besetning på seks personer. To piloter som begge var kapteiner, og fire kabinansatte som alle hadde lang erfaring som kabinsjef. Flyvningen var satt opp som et oppdrag for Utenriksdepartementet. I tillegg til flybesetningen var det med en flyteknikker, en lege, og to representanter fra Utenriksdepartementet.

Før avgang ble de som skulle være med på oppdraget brifet i at det kunne bli en del sterke inntrykk, da de ikke visste hva som ville møte dem i Tel Aviv.

— Briefingen ble noe annerledes ettersom vi ikke visste noe om hva slags passasjerer vi ville få med oss hjem, og heller ikke hva de hadde blitt utsatt for. Vi var alle innforstått med at det kunne bli sterke inntrykk denne dagen, men var enige om at vi skulle støtte og ta vare på hverandre, slik vi alltid gjør, sier Mathisen.

Nestleder i Norwegian Kabinforening i Parat, Trude Mathisen, var denne uken med på å evakuere nordmenn fra krigen som nå utspiller seg mellom Israel og Palestina.

Preget gjeng

Flyvningen til Tel Aviv var ifølge Mathisen uproblematisk, men hun sier at flere kjente på alvoret når de nærmet seg flyplassen der. Samtidig understreker hun at de følte seg trygge etter omstendighetene.

— Det viste seg at bakkeoppholdet i Tel Aviv skulle ta litt tid. Vi fikk etter hvert passasjerene våre ombord og det ble ganske fort klart at det var en preget gjeng som kom på flyet. Mange var glade for at vi hadde kommet, men turte nok ikke vise noen form for glede før Tel Aviv var lagt bak oss, og vi hadde landet trygt i Norge, forklarer Mathisen.

Trefninger nær flyplassen

Avgangen fra Tel Aviv gikk fint. Det til tross for at det nylig hadde vært trefninger i nærheten av flyplassen, og at flere fly hadde snudd. Mathisen forteller at besetningen reagerte på informasjonen med fatning.

— Vi fikk vite at det hadde vært trefninger i nærheten av flyplassen i Tel Aviv, og det gjorde selvfølgelig at tankene ble satt i gang. Vi var ikke redde, men vi tenkte som alle andre over hva som kunne skje. Avgangen vår gikk fint, men under flyvningen var det tydelig at mange hadde sett og hørt mye som har gitt varig inntrykk. Jeg kjente spesielt på hvordan dette hadde påvirket alle barna vi hadde ombord. Inntrykk jeg aldri vil kunne sette meg inn i fordi jeg selv ikke har kjent dem på kroppen, sier Mathisen.

Lettede passasjerer

Da flyet endelig var på bakken igjen i Oslo, gikk det et sus av lettelse gjennom kabinen. Endelig hadde de kommet seg hjem.

— Ved landing på Oslo lufthavn, klappet mange av passasjerene våre, og jeg kjente på en enorm takknemlighet for at jeg hadde fått være med å bidra til at disse passasjerene fikk komme seg vekk og hjem. På telefonen tikket det inn mange meldinger fra kjente som visste jeg hadde vært med på evakueringen, og som håpet at hadde gått bra, forteller Mathisen.

Powered by Labrador CMS