Bekymret over lave fruktbarhetstall

Det ble født 56.600 barn i Norge 2017. Dette ga et samlet fruktbarhetstall på 1,62 barn per kvinne – det laveste som er målt i Norge noen gang, melder Statistisk sentralbyrå. Parats leder mener det gir grunn til bekymring.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Samlet fruktbarhetstall (SFT) har gått ned hvert år siden 2009. Nedgangen fra 1,71 i 2016 til 1,62 i 2017 er betydelig større enn årene før, viser nye tall fra SSB..

Eldre mødre og fedre

Stadig flere kvinner utsetter å få sitt første barn. Gjennomsnittsalder fødealder ved første barn var i fjor 29,3 år – en økning på 0,3 år sammenlignet med 2016. For 30 år siden var snittalderen 25 år.

– En konsekvens av at mange kvinner utsetter sin første fødsel kan være at det blir vanskelig for dagens kvinner å få like mange barn som sine forgjengere, sier rådgiver i SSB Espen Andersen til NTB.

Gjennomsnittsalderen til de som ble fedre for første gang, var 31,7 år i fjor.

Parats leder Hans-Erik Skjæggerud mener det gir grunn til bekymring når fødselstallene går ned. Det blir stadig færre yrkesaktive og flere pensjonister.

–Velferdsordningene våre er helt avhengig av at vi har mange i jobb, sier Skjæggerud. Han mener at arbeidslivet må legge til rette for at det er mulig å både ha en yrkeskarriere og være foreldre.

Skjæggerud mener vi nå må ta grep og finne incentiver som gjør at alder på førstegangsfødende går ned.

Powered by Labrador CMS