Ny foreldrepermisjon fra sommeren 2018

Barn født etter 1. juli i år kan bli omfattet av nye regler om tredelt foreldrepermisjon. Arbeiderpartiet støtter regjeringens forslag, noe som vil sikre at forslaget blir gjennomført som planlagt. Parat har med dette fått gjennomslag for en viktig kampsak.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Parats landsmøte i 2015 vedtok å jobbe for at foreldrepermisjon skulle bli likestilt. Leder i Parat, Hans-Erik Skjæggerud, har i debatten også løftet frem en EU-dom som fastslår at mor og far skal anses som jevnbyrdige omsorgspersoner. Skjæggerud har samtidig lagt vekt på at det i tillegg til delt foreldrepermisjonen må gis en egen barselpermisjon til kvinner.

Mye frem og tilbake i regjeringen

I den nye regjeringsplattformen står det klart uttrykt at foreldrepermisjonen skal deles i tre like deler.

– Det er Stortinget som avgjør hvor raskt saken kan behandles, men jeg jobber for at den nye ordningen med en del til mor og far, og en valgfri del, skal gjelde for barn født fra og med 1. juli 2018, sier barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) til NTB.

Helleland har på få år gått fra å ville skrote hele fedrekvoten til å bli statsråden som skal sørge for at en tredel av permisjonstiden forbeholdes far.

– Jeg var åpenbart for utålmodig og for optimistisk på norske menns vegne, sier hun til NTB.

Ifølge den nyslåtte barneministeren vil tredelt foreldrepermisjon bidra til at flere menn kan bruke mer tid hjemme med barna sine, samtidig som familiene gis valgfrihet til å disponere 16 uker av permisjonen helt fritt.

Valgfri del

Det legges i utgangspunktet ikke opp til å utvide dagens samlede foreldrepermisjon på 46 uker. Dermed ligger det an til at mor og far får 15 uker hver og at de resterende 16 altså settes av til fri fordeling.

– Denne ordningen vil gi fleksibilitet for familiene til å velge de løsningene som passer best, samtidig som vi vet at likestilling hjemme også gir mer likestilling i arbeidslivet, sier Helleland.

Kontrasten er tydelig fra 2010 da Høyres kvinneforum under Hellelands ledelse gikk inn for å avvikle hele fedrekvoten.

– Tiden er moden for å la familiene bestemme selv. Jeg er helt sikker på at norske fedre skjønner at det er viktig å tilbringe tid med sine barn, uten at vi som politikere bør detaljstyre dette, sa Helleland til NTB den gang.

Powered by Labrador CMS