Streiken er over. (Fra venstre) YS-leder Hans-Erik Skjæggerud (t.v.), leder i YS privat Anneli Nyberg og NHOs direktør arbeidsliv og tariff Nina Melsom etter møte med Riksmekler Mats Wilhelm Ruland (t.h.) Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Reallønnsvekst og lavlønnstillegg – slik endte lønnsoppgjøret

Streiken er over, og årets lønnsvekst landet på 5,2 prosent. Enkelte lavtlønnede yrkesgrupper, som renholdere og hotellansatte, får også egne lavlønnstillegg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Etterkrigstidens første storstreik i et mellomoppgjør er nå historie. Torsdag ettermiddag kunngjorde NHO, LO og YS at de var kommet til enighet og at streiken var over.

Resultatet ble en lønnsvekst på 5,2 prosent. Det generelle lønnstillegget ble på 7,50 kroner i timen. Enkelte lavtlønnede grupper får også et eget tillegg på opptil fire kroner timen avhengig av om de har lokal forhandlingsrett eller ikke, det vil si om deler av lønnsøkningen kan forhandles frem lokalt på arbeidsplassen.

Lavlønnsavtaler med lokale forhandlinger får 10,50 kroner per time, mens avtaler uten lokale forhandlinger får 11,50 kroner timen.

Reallønnsvekst for mange Parat-medlemmer

Forhandlingssjef i Parat, Turid Svendsen, sier mange Parat-medlemmer nå kan vente seg økt kjøpekraft.

Resultatet av streiken er at mange av Parats medlemmer vil få reallønnsvekst i år, forutsatt at prognosen for prisvekst på 4,9 prosent står seg. Hvor mange som får reallønnsvekst vet vi først når vi får tallene fra det tekniske beregningsutvalget i februar neste år, sier Svendsen.

Lavlønnstillegg og forventninger til lokale tillegg

Svendsen er fornøyd med de ekstra tilleggene for de med lavest lønn.

– Vi er glade for at vi fikk gjennomslag for kravet om et ekstra løft for de lavest lønte. Som en konsekvens av streiken er blant annet våre medlemmer i hotell, restaurant og catering garantert en lønnsøkning på kr 10,50 kroner timen, sier hun.

Svendsen har forventninger til at det også vil komme lokale tillegg.

– De ansatte skal også forhandle lokalt og hente ut enda mer tillegg basert på en vurdering av bedriftens økonomiske situasjon, produktivitet, konkurranseevne og fremtidsutsikter. Mange virksomheter går godt og har svært lyse fremtidsutsikter. Vi har derfor forventninger til at det også vil bli gitt lokale tillegg, sier hun.

Opptatt av å få med alle

Leder i YS Privat, Anneli Nyberg, sier det er svært verdifullt at årets oppgjør kan være starten på en ny trend.

– Vi er fornøyde med at vi har fått en innretning på årets oppgjør som ivaretar dem med uheldig, eller til og med negativ, lønnsutvikling. Nå må vi snu trenden der det aldri passer at de som har minst kommer først, sier hun.

Nyberg påpeker at enkelte yrkesgrupper har blitt hengende etter i lønnsutviklingen fordi de aldri får mer enn absolutt minstelønn.

– Noen ansatte har aldri fått lokale tillegg eller andre lønnstillegg, kun det absolutte minimum. Over tid har disse blitt hengende etter, og nå er de ekstra utsatt i en tid med kraftig prisvekst og renteøkning. Nå er det vår jobb som arbeidstakerorganisasjon å sørge for at utviklingen går rette veien, sier hun.

Powered by Labrador CMS