Tarifforhandlingene mellom Parat og Norsk Industri

Etter avtale med NHO skal enkeltelementer i industrioverenskomsten avklares utenfor det samordnede oppgjøret. Dette gjelder blant annet krav knyttet til merutgifter for reise, kost og losji for ansatte på oppdrag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Industrioverenskomsten er avtalen som tradisjonelt dekker frontfaget og som forhandles mellom tre parter: Norsk Industri og Fellesforbundet, i tillegg til lillebroren Parat.

Juks med borteboertillegg

Parats forhandlingsleder for industrioverenskomsten, Kjell Morten Aune, møtte onsdag Sunniva Berntsen, som representant for Norsk Industri.

– Vi er opptatt av å hindre sosial dumping og bedrifter som organiserer seg bort fra tariffavtalens bestemmelser. EØS-bestemmelsene om fri bevegelse av arbeidskraft i Europa misbrukes av enkelte norske arbeidsgivere, sier Aune.

Han viser til eksempler der enkelte arbeidsgivere konstruerer enkle løsninger, i form av postboksselskaper, for å slippe å dekke reise, kost og losji, i tillegg til borteboertillegg.

– Dette er kanskje den viktigste saken som må løses med Norsk Industri i årets tariffoppgjør. Når arbeidsgivere reduserer kostnadene gjennom misbruk av lov og avtaleverk fører dette til at norske arbeidstakere prises ut av arbeidsmarkedet, sier Parats forhandlingsleder.

Reallønnsøkning

Parat krever ifølge Aune også at alle medlemmene i år skal få en reallønnsøkning og sin del av verdiskapningen i virksomhetene.

– I årets oppgjør vil dette kravet bli ivaretatt gjennom det samordnede oppgjøret som i YS består av fem forbund med til sammen 35 000 medlemmer, sier Aune.

AFP og tjenestepensjon

Forhandlingsleder for det samordnede oppgjøret i YS, Vegard Einan, sier at man i tillegg til økt kjøpekraft krever videreføring av AFP som en avtalefestet ordning.

– AFP-ordningen er god for de som er som får den til utbetaling, men det er for mange slitere som uforskyldt faller ut av ordningen på tampen av arbeidslivet. Dette må rettes opp i årets oppgjør, sier Einan.

YS har også krav knyttet til tjenestepensjon. Ifølge Einan er det behov for pensjonsopptjening fra første krone, uansett stillingsbrøk, også for dem under 20 år.

– YS krever at nivåene i dagens lovbestemte tjenestepensjonsordning må økes, sier Einan.

Streikefare

YS er en selvstendig part i årets tariffoppgjør.

– Våre 35 000 medlemmer vil om nødvendig streike for å få gjennomslag, men nå skal vi først forhandle. Vi har tid frem til 22. mars klokken 24.00 for å bli enige, sier Einan.

For både Parat og YS er det satt av tid til forhandlinger med Norsk Industri og NHO frem til 22. mars klokken 24.00. Dersom partene ikke blir enige er det avtalt mekling fra 3. april til 7. april klokken 24.00.

Powered by Labrador CMS