
Uendret arbeidsledighet i februar – forskjell mellom Nav og SSBs tall
Arbeidsledigheten holdt seg stabil i starten av 2025, men tallene varierer avhengig av målemetode. Nav rapporterer at 2,8 prosent av arbeidsstyrken var helt ledige i februar, mens Statistisk sentralbyrå (SSB) estimerer arbeidsledigheten til 3,9 prosent i januar.
Forskjellen skyldes ulike målemetoder: Nav teller kun de som aktivt registrerer seg som arbeidssøkere, mens SSBs Arbeidskraftundersøkelse (AKU) også inkluderer personer som søker jobb uten å være registrert hos Nav.
Nav: 2,8 prosent arbeidsledighet i februar
Ifølge Nav var 83.900 personer helt ledige i februar, uendret fra måneden før. Totalt er 107.500 personer registrert som arbeidssøkere, inkludert de som deltar på tiltak eller er delvis ledige.
– Arbeidsmarkedet er godt, med lav ledighet og mange ledige stillinger. Ledigheten har økt med 6500 personer det siste året, hvorav 58 prosent av økningen skyldes flere registrerte ukrainere, sier Nav-direktør Hans Christian Holte.
Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 Sør-Norge peker på de mange ledige stillingene som et tegn på at arbeidsmarkedet holder seg sterkt.
SSB: 3,9 prosent arbeidsledighet i januar
Tall fra SSB viser at 119.000 personer var arbeidsledige i januar, tilsvarende 3,9 prosent av arbeidsstyrken. Dette er uendret fra desember, men litt lavere enn gjennomsnittet for 2024.
Økt sysselsetting blant unge mellom 15 og 24 år har bidratt til stabiliteten. I denne gruppen har andelen i jobb økt fra 58,1 til 58,9 prosent siden januar i fjor.
I tillegg viser SSB-tallene at det ble 23.600 flere jobber fra desember til januar, en økning på 0,8 prosent. Seksjonssjef Tonje Køber i SSB forklarer at jobbnedgangen vanligvis er større i januar, men at den i år var mindre enn forventet.
Arbeids- og inkluderingsministeren fornøyd
Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) er fornøyd med de stabile tallene.
– Det er positivt at vi holder folk i jobb samtidig som prisstigningen avtar. Samtidig vil vi ha enda flere ukrainere ut i arbeid, og har derfor innført krav om minimum 15 timers arbeidsretting i introduksjonsprogrammet, sier hun.
Hun understreker også betydningen av høy sysselsetting for samfunnet.
– En jobb gir inntekt, arbeidsfellesskap og mestring i hverdagen for den enkelte. For samfunnet er det nødvendig for å finansiere velferden at alle som kan jobbe er i jobb, sier Brenna.