
Vaksinepass skal gjøre det lettere å reise i Europa
EU-kommisjonen la i forrige uke frem sitt forslag til digitalt vaksinepass, som skal gjøre det lettere å reise mellom EU-landene. De åpner for at Norge kan bli med. Samtidig tas det til orde for at vaksinepass kan brukes innenlands for å komme inn eller delta på aktiviteter.
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Det elektroniske dokumentet skal vise om en person er vaksinert, har testet negativt eller blitt frisk etter å ha vært smittet. Håpet er at vaksinepasset allerede kan tas i bruk til sommeren.
– Med dette sertifikatet sikrer vi at EU-borgere og deres familier kan reise trygt og med færrest mulig restriksjoner i sommer, sier EUs justiskommissær Didier Reynders.
Norge kan bli med
I tillegg til at vaksinepasset skal gjelde i hele EU, åpner kommisjonen for at Norge, Island, Sveits og Liechtenstein også blir med. Passet skal være gratis og skal også gis til borgere fra andre land som er bosatt i EU.
På spørsmål fra NTB sier helseminister Bent Høie (H) at han er glad for at Norge er med videre i diskusjonen.
– Man har en ambisjon om at dette skal være klart til sommeren. Da vil vi se på dette, både om det er egnet for Norge og hvilke deler av dette vi eventuelt skal være med på, sier Høie.
Virke Reiseliv positive til EUs vaksinepass-løsning
Virke Reiseliv mener Norge må prioritere å knytte seg til EUs vaksinepass-løsning, og at dette vil være viktig for å få i gang reisevirksomheten.
Leder i Virke Reiseliv, Astrid Bergmål, mener vaksinepasset vil være svært viktig for å få i gang igjen reisevirksomheten på tvers av grensene, på en trygg og god måte.
– Vi er fornøyde med at det foreslås at også informasjon om negativ test skal med i vaksinepasset, slik at de som ennå ikke har fått vaksine når vi kommer til sommeren, eller som av ulike grunner ikke kan få vaksinen, også kan få anledning til å reise, sier Bergmål.
Frykter diskriminering
Det er ventet motstand fra flere medlemsland, som frykter diskriminering av dem som fortsatt venter på å få vaksine.
Innenlandsk bruk
Tradisjonelt er et pass noe man må vise frem for å krysse internasjonale grenser. For å beskytte befolkningens helse, opererer for eksempel noen afrikanske stater også med krav om vaksinekort for gulfeber.
Diskusjonene peker imidlertid i retning av mulig utvidet bruksområde for vaksinepassene: At de ikke skal være begrenset til grensepasseringer, men også skal kunne anvendes innenlands og lokalt. Det kan innebære at norske borgere må legitimere og registrere seg med et vaksinepass når de for eksempel skal inn i et kjøpesenter, offentlig kontor, på toget eller fly, eller til legen eller frisøren.
Unødvendig
Magnus Løberg er forsker ved Institutt for Helse og Samfunn ved Universitetet i Oslo. På et webinar arrangert av Institutt for kriminologi og rettssosiologi, UiO, UiT - Norges Arktiske universitet og Høgskolen i Innlandet tirsdag sa han at det fra et medisinsk ståsted er unødvendig med vaksinepass.
– I Norge har vi ikke noe påbud om vaksine, og vi lever godt med at en liten gruppe er vaksinert. Når flokkimmunitet er oppnådd, vil ikke lenger vaksinepass være relevant, sa Løberg.
Han mener at vaksinepass vil gjøre at vi deler befolkningen i to, de vaksinerte og de uvaksinerte, og at passene kan skape sterkere skillelinjer mellom de som ikke ønsker å ta vaksine og som ikke tar vaksine.
I følge Løberg kan det være veldig gode grunner til at noen ikke skal ha vaksine, det kan blant annet være medisinske grunner.
– Smittevernstiltakene handler i stor grad om å hindre mobilitet, og hvis det følger med goder kan det øke vaksinedekningen, sier Løberg.
Men samtidig er det et ønske om å øke mobiliteten i samfunnet, uten å øke risikoen for smitte, slik at en kan begrense uønskede konsekvenser av tiltakene.
Einar Øverenget, filosof og professor ved Høgskolen i Innlandet deltok også på webinaret. Han mener at et vaksinepass vil diskriminere de som ikke er vaksinert.
– Før alle har fått tilbud om vaksine vil vaksinepasse diskriminere de som ikke er vaksinert, når alle har fått tilbud trenger vi det ikke, sa Øverenget.
Ikke siden krigen
Hvorfor skal vi ha vaksinepass som passerseddel innenlands, og ønsker vi at denne sykdommen skal påvirke vårt samfunn på en måte som gjør at vi må vise passerseddel for å gå på butikken, til frisøren eller til IKEA, spurte Øverenget, og viste til at vi ikke har hatt passerseddel i Norge siden vi var okkupert av tyskerne.
Ikke lenger frivillig
Dersom fremvisning av "passerseddel" blir vanlig, blir ikke lenger vaksinen frivillig.
Anna Nylund, jurist og professor ved UiT - Norges Arktiske Universitet var opptatt av at innenlands vaksinebevis som gir tilgang til steder og aktiviteter – vil diskriminere dem som ikke kan ta vaksine, både av helsemessige- og livssynsårsaker. Hun mener også at dette vil bryte med prinsippet om et fritt samfunn og fri bevegelse.
– Dersom en ordning med innenlandsk vaksinebevis innføres, må det lages en rekke unntak fra regelen. Hun viste til at det i land hvor barn må være vaksinert for å gå på skolen, har måttet lage mange unntak.
– Unntakene vokser seg så store at en kan spørre seg om passet har noen hensikt, sa Nylund.
Parats nestleder er positiv til vaksinepass
Parats nestleder Anneli Nyberg, mener at dersom vi skal ha noe håp om å få i gang både næringsliv og reiseliv igjen må det lages et felles system. Alle land vil innføre noen form for tiltak for å begrense risikoen for nye smitteutbrudd, og alle er tjent med at kravene som stilles er like, lette å forstå og forutsigbare.
– Norge kan ikke kan et annet regime enn resten av Europa, sier Nyberg. Hun legger til at vaksinepass ikke er noe nytt, det er allerede flere land som har bestemmelser om at en må ha tatt vaksine mot enkelte sykdommer for å komme inn i landet. Det er viktig at det utvikles en felles standard som er sikker og tilforlatelig og som sørger for en problemfri grensepassering i respektive land.
Avviser innenlandsk bruk
Parats nestleder ser ingen sammenheng mellom vaksinepass og innenlandsk bruk, og mener det er kunstig å knytte et vaksinepass opp mot innenlandsk bruk.
– Jeg skjønner at de som arrangerer festivaler og annet i desperasjon ser for seg å kunne bruke vaksinepass for å få i gang virksomheten, men det er etter min mening et for stort inngrep. Det er heller ikke alle som kan vaksineres, og derfor vil måtte stå utenfor. Smittevernstiltakene innenlands får regjeringen ta seg av etter råd fra fagmiljøene, sier Anneli Nyberg.